Loading...

Παρουσίαση στην Πάτρα του Κέντρου για Χαρισματικά–Ταλαντούχα Παιδιά/CTYGreece του Κολλεγίου Ανατόλια

 

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα η παρουσίαση του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας – Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποσκοπούσε στην ενημέρωση καθηγητών, γονέων και μαθητών. Το Κέντρο θα λειτουργήσει από την άνοιξη του 2014, ενώ εξετάσεις για να επιλεγούν οι μαθητές  που θα συμμετάσχουν στα προγράμματά του θα διενεργηθούν στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 

Καλωσορίζοντας το πολυπληθές κοινό εκ μέρους του Κολλεγίου Ανατόλια, η Διευθύντρια Επικοινωνίας του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού κ. Ράνια Σεμερτζιάν αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία των τριών ιδρυμάτων, που έχει ως στόχο να εντοπίσει ταλαντούχους και χαρισματικούς μαθητές, παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες αλλά και παιδιά με μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, και να υποστηρίξει την εξέλιξή τους με μία σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σοφία Χριστοπούλου υπογράμμισε ότι «τα χαρισματικά παιδιά, όπως όλα τα παιδιά, χρειάζονται έναν δικό τους χώρο όπου μπορούν  να είναι ο εαυτός τους» και ότι «έχουν το δικαίωμα της καλής εκπαίδευσης». Η κ. Χριστοπούλου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας της Εθνικής Επιτροπής για την Εξαιρετική Επίδοση στην Εκπαίδευση στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία «το 50% του συνόλου των μαθητών δεν έχουν αντιστοιχία της διαγνωσμένης ικανότητάς τους με την επίδοσή τους στο σχολείο, ενώ αρκετοί μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο. Ποσοστό 10-20% από τα παιδιά που εγκαταλείπουν το Λύκειο στις ΗΠΑ ανήκουν στην κατηγορία των χαρισματικών μαθητών».   

 

Η ίδρυση και λειτουργία του CTY Greece πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας των €100.000.000, που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε πέρυσι να διαθέσει σε διάστημα τριών ετών, επιπλέον των υπόλοιπων δωρεών του στην Ελλάδα και τον κόσμο, προκειμένου να συμβάλει στην ανακούφιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη χώρα. «Το Κέντρο για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Κολλεγίου Ανατόλια – ενός εκλεκτού εκπαιδευτικού ιδρύματος με μία μακρόχρονη ιστορία που εκτείνεται πάνω από 125 χρόνια - και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins – ενός από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο κόσμο. Έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία για το Ίδρυμα, καθώς η ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου είναι το αποτέλεσμα μίας εξαιρετικής συνέργειας» τόνισε η κ. Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Από την πλευρά του πανεπιστημίου JohnsHopkins, η InternationalProgramManager του CTY κ. SusannaHolmτόνισε  ότι η «ίδρυση του CTY Greece προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν οι πόροι του Ιδρύματος Νιάρχος, η σοφία και η αφοσίωση του Κολλεγίου Ανατόλια στον συγκεκριμένο σκοπό, η έρευνα και η εμπειρία του CTY για τη δημιουργία ενός προγράμματος βασισμένου στο μοντέλο του CTY αλλά προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες της Ελλάδας».

 

Παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το Κέντρο, ο Διευθυντής του CTYGreece κ. Αντώνης Αποστόλου ανέφερε ότι «όλες οι δραστηριότητες του CTY Creece βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό και αντιστοιχία με το πρόγραμμα CTY του πανεπιστημίου Johns Hopkins». Διευκρίνισε, επίσης, πως για τη συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τεστ δεξιοτήτων στη γλώσσα και στα μαθηματικά (σύγκριση ποσοτήτων) ανάλογα με την ηλικία τους, για το οποίο δεν απαιτείται προετοιμασία.

 

Για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 το CTY Greece ξεκινά τη δραστηριότητά του προσφέροντας τα εξής:

•           Online Προγράμματα για παιδιά  Β΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού. Το εξ  αποστάσεως (online) πρόγραμμα  διάρκειας 3 μηνών, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, γίνεται  στην ελληνική γλώσσα και αφορά στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch, που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά.

•           Θερινό Σχολείο τριών εβδομάδων στο Κολλέγιο Ανατόλια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου, και θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ανατόλια τον Ιούνιο/ Ιούλιο 2014. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια και η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η αγγλική. Για τους μαθητές που θα επιλεγούν για το θερινό πρόγραμμα, παρέχεται σημαντικός αριθμός υποτροφιών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι υποτροφίες θα απονεμηθούν με οικονομικά κριτήρια.

 

Στην Πάτρα οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής λήγει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Τρίπολη την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου (προθεσμία υποβολής δηλώσεων έως 16 Φεβρουαρίου).

 

Για τη συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση και η αποστολή αίτησης, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα www.cty-greece.gr. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχουν οδηγίες για την εξέταση SCAT όπως και δείγματα του τεστ.

 

Η αίτηση συμμετοχής μπορεί να αποσταλεί με φαξ στο 2310 327 500 ή ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Για περισσότερες πληροφορίες: 2310 398 253, www.cty-greece.gr

 
 
 

Από αριστερά: Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αντώνης Αποστόλου, Διευθυντής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια, Σοφία Χριστοπούλου,Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,SusannaHolm, International Program Manager του CTY του Johns Hopkins, Ράνια Σεμερτζιάν,  Διευθύντρια Επικοινωνίας του Κολλεγίου Ανατόλια, Διονύσης Σπηλιόπουλος, μαθητής του Β΄ Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών ο οποίος παρακολούθησε το καλοκαίρι του 2013 το πρόγραμμα CTY στις ΗΠΑ. 

 

Share